Onderdanigheid of vrijheid?

Het is niet de natuurlijke staat van de mens. Maar van jongs af aan heb je geleerd dat dit de waarheid is. Dit je natuurlijke plek . Je moet luisteren naar autoriteit en gehoorzaam zijn. Of dit nou een religievorm, overheid, traditie of cultuur is. Van jongs af aan wordt je al gemodelleerd in een bepaalde identiteit. Zolang je denkt dat je de beperkende identiteit bent, zul je altijd geloven dat de bal de plek is waar je behoort. Maar kijk je verder en durf je een sprong in het diepe te nemen, dan zul je er langzamerhand achter komen dat de bal niet het daadwerkelijke fundament is. Het is fragiel, niet stabiel, gevaarlijk en je kan makkelijk door je trainer/leider, bang gemaakt worden. Door een kleine duw, wordt er al angst opgeroepen en gevraagd om zekerheid. Zie dit terug aan de angst in Moslims, Christenen, Liberalen, Conservatieven, Russen en Amerikanen en ga zo maar door. Zolang je op de bal vertrouwd zul je een beperkt en gestructureerd bekend en “veilig” leven leiden. 1 die niet alles uit je haalt, maar die alleen maar bestaat aan het voldoen aan de maatschappij, zodat je niet van de bal gedrukt wordt. Want de angst voor het mogelijke gevolg is te groot: zie zelfbehoud (angst voor imagoschade/groepsidentiteit).

Maak je de stap wel en durf je anders te zijn, te denken, te onderzoeken en te twijfelen, dan zul je erachter komen dat de bal maar een beperking was van de enorme mogelijkheid in onze wereld. De vrijheid van het vaste fundament onder je voeten. De grond, je natuur, je daadwerkelijke persoon en de oneindige mogelijkheid en veelzijdigheid van het leven. Ineens zie je jezelf niet meer als een afgescheiden persoon van andersdenkenden, maar ben je op de plek aangekomen waar je vandaan komt en thuishoort. Je echt zelf. Je zelfverzekerdheid neemt toe, je durf, je onderzoek, je ervaring en de liefde naar alles en iedereen om je heen. Het is niet meer zij en wij, maar wij. Gemeenschappelijkheid boven afgescheiden zijn en vrijheid boven de onderdanigheid aan een tegenstrijdige en illusionaire autoriteit.

Jij bent vrij, nu de rest nog. Zij zullen in het begin moeilijk over te halen zijn. De grote massa zit in hetzelfde schuitje als waar jij eerst inzat. Soms met een andere trainer/leider of een andere kleur bal, maar de essentie blijft in de basis hetzelfde. Overtuigen is moeilijk, omdat ze je als gek zullen zien. Als een gevaar voor hun zelfbehoud en zekerheid van hun aangeleerde “juiste” wereld. Zij weten niet daadwerkelijk wat de grond is. Zijn/haar ouders en trainers hebben hun namelijk aangeleerd dat de grond het grootste gevaar is en altijd ontweken moet worden, en nu kom jij in 1 keer langs om ze te overtuigen dat het wel veilig en beter is? Ben je gek!quote-the-height-of-stupidity-is-most-clearly-demonstrated-by-the-individual-who-ridicules-albert-einstein-66-8-0894.jpg

Maar hoe meer je bezig bent, speelt, kennis uitdeelt en laat zien hoe beter deze wereld is, hoe sterker hij of zij gaat inzien dat je de waarheid spreekt.

In iedereen zit altijd een interne waarheid, een stem die weet wat de juiste weg is. De intuïtie, die de echte bestemming kent. Deze zal altijd weten waar je vandaan komt. Op het moment dat je deze weet aan te spreken en toelaat, zal verdere vrijheid in grote of kleine stappen volgen.Soms is de stem ver weggedrukt door externe straffen en beloningen, tegelijkertijd zal zij nooit geheel verdwijnen. Waarheid is altijd in onszelf en iedereen aanwezig. Bij elk in meer of mindere mate. Weet deze aan te spreken en je verlicht niet alleen jezelf, maar langzamerhand ook de rest van de mensen. Want niemand wil daadwerkelijk gedimd door het leven. Angst dimt, liefde verlicht.

“Vrijheid en waarheid boven onderdanigheid en illusie.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s