Democratie in Amerika? Het 2 partijen systeem in 1.

In Amerika geldt een 2 partijen systeem. Het gevoel van democratie wordt hiermee gewekt. Net zoals dat op een eigen manier gebeurd in onze politiek, waar het CDA/VVD/PVDA over de jaren grotendeels geleid hebben.

Amerika staat in hun slogan voor vrijheid. Toch is het 2 partijen systeem niet meer dan 1 en dezelfde groep die de schijn wil opwekken van democratie en vrijheid. Met als gevolg dat mensen blijven stemmen op personen die ze mogen of ze juist kiezen uit de “beste” van de slechtste. Zoals de huidige presidentsverkiezingen in optima forma aantonen. Het is een uitkomst waar niemand in de wereld iets aan heeft. Toch is het onderwerp van het 2 partijen systeem in 1, een actueel onderwerp voor het heden en voor het boek Blouwdruk.

Het 2 partijen systeem houdt namelijk een illusie in stand. De illusie van externe autoriteit gemaakt voor individuele vrijheid. Externe autoriteit waaronder het systeem in Amerika laat zien dat op deze manier regeren niet juist is. Het in standhouden van de illusie zorgt ervoor dat mensen hun verantwoordelijkheid blijven afgeven aan autoriteiten buiten henzelf. Het is een systeem dat zichzelf in stand houdt door het onvermogen van de bevolking om verandering te veroorzaken. Niet beseffende of niet willen accepteren dat deze hele democratie een farce is. Vanuit dit onvermoge3a6ac20921b164315ce206b83bb717d2.jpgn ontstaat nu een presidentsverkiezing met kandidaten die waarschijnlijk straks niet gekozen worden omdat ze het beste voor de baan zijn, maar omdat de ander nog slechter is.

Het hele feit van laatstgenoemde maakt deze hele verkiezing 1 tussen onderdanigheid en vrijheid. Onderdanigheid door te kiezen voor 1 van beide en vrijheid door te kiezen voor opstand en eis tot verandering. Er is geen andere conclusie te nemen dan deze. Als mensen hiermee akkoord gaan, zijn zij mede verantwoordelijk voor de gevolgen die naar aanleiding van de keuze gemaakt worden.

Zolang mensen blijven geloven in deze vorm van vrijheid en democratie, zal een blijvende elitaire groep de touwtjes in handen houden en beslissen wat er gebeurd in hun land en daarbuiten.

“It all happens behind the curtains”