Het lucifer effect in de praktijk

Het lucifer effect zoals beschreven en uitgelegd in de vorige artikelen, heeft een vreselijk effect op de wereld. Mensen worden veranderd in beesten en doen alles voor hun leider. Uit angst of aanbidding, die resulteren in onderdanigheid.

Orders gegeven door leiders, die tot gevolg hebben dat er misdaden tegen oppositie partijen wordt gepleegd. Je ziet het in vroegere tijden zoals de film hieronder laat zien, maar je ziet het ook in de tegenwoordige tijd. Een actueel voorbeeld hiervan is de huidige president van de Filipijnen, die de opdracht heeft gegeven aan de politie en militairen in het land, om zo nodig alle drugsgebruikers- en handelaren te vermoorden. Op straat worden zij gefusilleerd om als voorbeeld te stellen voor de burgers in het land. Een dictator, die niet zelf de moorden pleegt, maar ze laat plegen (orders) door zijn onderdanige slaven, in de vorm van politie en militairen. Zelfs een groot deel van de “normale” burger ondersteunt het onderdrukkende regime en hun misdaden tegen de medemens.

De vele regimes en de huidige in de vorm van bijvoorbeeld de Filipijnen, laten zien dat er een hele grote groep mensen is, die nog altijd onderdanig is aan externe autoriteit en andere mensen onderdrukt uit angst en de dualiteitsgedachte. Door het creëren van een vijand, voelen mensen zich veiliger en krijgt de president een vorm van absolute macht.  Allemaal gebaseerd op een illusie met verstrekkende gevolgen. Toch is de oplossing van problemen veel simpeler.

Het is het verplaatsen in een ander, begrijpen waar verslavingen wegkomen, snappen hoe dictators werken en ervaren wie je zelf bent in het geheel. Met de Filipijnen als voorbeeld, zie ik in dat een eigen mening nog altijd gebukt gaat onder de druk van onderdanigheid aan een leider. Net zoals dit gebeurde in de Irak-oorlog of Vietman, waar soldaten gedesoriënteerd terugkomen, omdat een groot deel doorkrijgt dat ze hun leven (het grootste goed) gegeven hebben voor een zaak die totaal niet gericht is op vrijheid, maar op de macht van een kleine groep. Pas wanneer mensen aan zichzelf werken en hun onzekerheden, angsten en zichzelf onder ogen komen, zal er een wereld ontstaan die bestaat uit eerlijkheid, liefde, groei en creativiteit.

Maar tot die tijd….. Zullen de Mao’s, Hitlers, Duterte’s en Bushes gewoon hun gang blijven gaan. Orders geven, met als gevolg onderdrukking, dood en verderf.

Het is het verschil tussen de groei van de mensheid versus hun vernietiging. (goed vs kwaad).