Sadhguru

Jaggi Vasudev, ook wel Sadhguru genoemd, is een yogi geboren in India. Deze man heeft isya yoga opgezet. Een organisatie waarmee hij mensen wil helpen om het beste uit hun leven te halen. Dit doet hij mede door personen een spiegel voor te houden en mensen naar hun innerlijke te laten kijken, inplaats van de focus op zaken in de buitenwereld. Hij kan dit doen doordat hij van jongs af aan zijn levensdoel onder ogen is gekomen en naar zichzelf op zoek is gegaan. Mede in afzondering heeft hij kennis opgedaan die niet alleen hem zelf vrijer heeft gemaakt, maar waarmee hij ook anderen heeft geholpen en helpt.

Door het innerlijke van jezelf onder ogen te komen, sta je als persoon vrijer in de wereld. Dat gebeurd omdat de zaken die spanning opleveren en bijvoorbeeld uit de weg gaan worden opgelost. Door iets op te lossen of onder ogen te komen, wordt iets gezien zoals het daadwerkelijk is. Met als gevolg dat spanning in een bepaalde situatie afneemt en er makkelijker met een situatie om kan worden gegaan. Het wordt omarmd inplaats van afgewezen.

Je kan het metaforisch zien als een stroomkabel die afgeknepen wordt. Het afknijpen gebeurd in een mensen leven grotendeels door de opvoeding en de maatschappelijke/regionale druk, die voortduurt in het volwassen leven. Met als gevolg dat iemand niet een volledig en vrij leven lijdt. Zolang de punten niet onder ogen worden gekomen en aangepakt, zal de beperkte staat voortduren. Pas wanneer er kennis tot je komt, er een staat van open minded zijn ontstaat en je spanningen/angsten onder ogen worden komt, zal in welke mate dan ook steeds meer vrijheid ontstaan. Spanningen die er eerst waren blijken achteraf niets meer voor te stellen. Het zijn vaak herinneringen van vroeger die nog steeds een sterke negatieve lading hebben, wanneer je als persoon ermee geconfronteerd wordt. Hoe meer dit opgelost wordt, hoe minder de stroom wordt afgeknepen en er meer vrijheid ontstaat.

Een mooi voorbeeld hiervan, is het feit dat je als mens een klein deel van de informatie die je binnenkrijgt verwerkt. Van deze informatie krijg je een beeld van de werkelijkheid, jouw realiteit. Doordat je maar een deel verwerkt, mis je ook veel (onbewuste keuzes). Je moet het op dat moment dan ook doen, met de manier waarop je brein is ingesteld. “Het ontstaan van de menselijke perceptie”. 5 mensen kijken naar hetzelfde, maar zien de realiteit vanuit hun ogen net iets anders. De 1 ervaart bijvoorbeeld stress bij het zien van een hond, de ander ziet een knuffelbeest en voelt zich happy en positief. De persoon met stress zal in de situatie moeite hebben om contact te maken. Hij valt terug op zijn lagere brein, van vechten of vluchten (reptielenbrein). Met als gevolg dat het rationele deel, niet meer dominant is. Dit zorgt voor een nauwere blik en een mindere vrije keuze. De persoon in kwestie zal de hond in de meeste gevallen afwijzen of uit de weg gaan.

Bovenstaand voorbeeld is 1 van de velen. Het is toepasbaar op eigenlijk elke situatie. Tussen mens en natuur en mens mens. Irrationele spanningen beperken iemand en dit is niet de bedoeling. Vaak zijn het ook spanningen die ingeprent zijn vanuit het verleden. Het moment dat ouders/familie/school/maatschappij veel invloed hadden en op latere leeftijd nog steeds wanneer ze er niet bij zijn. Een stille angstaanjager. Veel spanningen zijn irrationeel, het risico nemen en objectief en bewust onder ogen zien of er daadwerkelijk gevaar is het uiteindelijke doel. Want op dat moment is het irrationele verdwenen.

Jaggi Vasudev is een persoon die een schat aan informatie heeft om met bovenstaande om te gaan en te leren meer vrijheid te creëren. Want met het oplossen van spanningen, wordt het leven makkelijker en kunnen keuzes veel bewuster genomen worden. Spanningen hebben vaak eenzelfde basis. Door 1 van de spanningen op te lossen, wordt een ander deel ook opgelost. Sadhguru is daarin een inspirator, een gids.

“Alleen jij kan jezelf losmaken van oude spanningen, anderen kunnen alleen maar een gids zijn”